Nu am urmat nici un curs,nu am vizionat nici un tutorial,n-am întrebat pe nimeni,n-am citit nimic despre îngrijirea pomilor fructiferi. Am peste 15 ani de experienţă şi experimente într-ale îngrijirii pomilor fructiferi.De la îngropat altoiul tânărului pom,tăiat braţele de rod de peste un an la peri,scurtat cu drujba cireş de 10 ani sau ignorarea totală a planului de tratament şi nutriţie a fructiferilor am trecut prin toate greşelile posibile şi imoposibile din acest domeniu.Cam de 3-4 ani am început să le nimeresc şi să mă bucur din plin de fructe produse în propria şi personala bătătură!
Cum fac?…corect asta
Niciodată nu m-am simţit foarte sigur pe scară la mai mult de o treaptă ascendentă!Prin urmare odată cu trecerea anilor şi împlinirea personală pe teatrul de război al kilogramelor am adoptat tehnologia columnară şi a arborilor de talie mică şi foarte mică astfel că indiferent de operaţiunile care sunt necesare,cules,ciufulit,stropit să nu fiu nevoit să apelez la scară,maxim aşa un întins pe vârful degetelor de la picioare.
De ciufulit am adoptat coroană simpla şi ultra-aerisită astfel că razele soarelui să pătrundă uniform către toate ramurile şi roadele pomului.La măr,cireş şi păr am condus din tăieri succesive brate orizontale de rod nu mai mult de 2 brate veritale pe langă coloană astfel am luat căte un pic din ceea ce am văzut prin livezile pofesionale,intesiv – palisat ori forma de cupă de spumant.
De nenumărate ori diverşi specialişti m-au apostrofat că încurc marfa cu ambalajul,*nu aşa se face*,nepreţuită a fost reacţia unuia cănd a revenit în vară şi a văzut cum susţineam ramurile de rod cu tutori datorită greutăţii fructelor.Ca sfat fiecare cred că trebuie să-şi aleagă ceea ce crede că i se potriveşte.
Ca tratamente eu folosesc zeolit foliar,este şi insecticid bun dar şi un excelent cicatrizant,după ciufulire şi dacă apuc în floare dau cu o soluţie de neem,extras din arborele indian de neem,probabil cel mai eficient insecticid pomicol.
Ideal este ca ciufulirea la cireş,vişin,cais,piersic şi nectarin să se facă în verde,adicătelea în plină vară iar la păr să se facă diferenţierea tăierii pe rod de anul în curs cu predicţia la forma pe care o va avea anul următor asfel se evită clasicul un an cu ,un an fără rod! La păr mai sunt diferenţieri de tăieri şi în funcţie de soiuri,doar Williams se poate ţine pe înâlţimi mai scunde.