REȚETE LA CAPĂT DE RÂND

Salată Şuba din Delta Dunării

Spre ruşinea mea am aflat de acest preparat abia după vreo 35 de ani de mers , an de an, în Delta Dunării şi asta la restaurantul Ivan Pescar de pe faleza din Tulcea! Acolo am mâncat o versiune cu cartofi fierţi, sfeclă roşie fiartă, castraveţi muraţi şi scrumbie marinată!

Revenit la bază, în Vad, cu 2 borcane babane de scrumbie marinată de la Sulina şi inspirat de ceea ce aveam prin bătătura proprie şi personală m-am apucat să-mi construiesc propria variantă de Şuba!

În general evit cartofii, mi se umflă ochii de la ei, nu-i suport, au iz de sărăcie atât financiară cât şi gustativă!

Am marinat 2 feluri diferite de sfeclă şi nişte dovlecel galben într-o marinadă clasică de ulei de măsline extravirgin, lămâie, usturoi, muştar, sare ,piper, pătrunjel verde, busuioc purpuriu.

Sfecla feliată subţire de nivelul * se vede Parisul prin ele* trebuie să stea minim 30 de minute atât pentru a se înmuia cât şi pentru a putea fi consumată fără alte riscuri. Chiar şi sucul de sfeclă este indicat să stea la odihnit, o juma de ceas după stoarcere, astfel se elimină riscul diuretic.

Dovlecelul galben este preferatul meu nu doar datorită culorii ci şi a faptului că are o textzră mai densă dar totuşi mai fină faţă de alte sortimente din familie. L-am atacat la cuţit de tip peeler şi am obţinut nişte fâşii sexy delicate, Acestea nu au nevoie de un timp îndelungat de marinare în 3-4 minute sunt apte de consum.

Sfecla, dovlecelul şi scrumbia, după gustul meu, au o mare logică în împletirea gustului perfect!

Salată Şuba : scrumbie marinată,sfecle şi dovlecei marinaţi

  • Dovlecei pane, dublu mixt

    Ingrediente: -un dovlecel mediu 0.55 kg -2-3 felii brânză tare, maturată/caşcaval -2-3 felii şuncă/prosciuto crudo -100 gr făină -350 gr pesmet alb -200 ml ulei -sare 3 gr -piper 2 gr -2 gr chilli praf -3 gr boia dulce afumată -2 gr oregano uscat – ouă Mod de lucru: Dovlecelul se feliează în părţi egale…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  •   Ciorbă de dovlecei

    Ingrediente:   Un dovlecel matur aflat la greutatea optimă, cca.578 de grame.   Ceapă uscată, galbenă, curățată 150 gr.   Un ardei gras galben şi unul roșu, potriviți ca greutate.   3 Morcovi de mărime medie curățați.   O țelină mică, cam de mărimea unei mingi de tenis de câmp.   3 ouă.   50…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Drob de miel

    Drobul din organe, indiferent de la ce animal provin acestea, îl construiesc după această reţetă. Nu zic că este cea mai bună dar mie mi se pare că armonizează bine toate aromele şi texturile unui întreg amalgam! În cele ce urmează încerc să prezint un drob alcătuit din organele unui miel de Paşte ce a…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Sarmale la grătar

    Se ştie că mâncarea pregătită la grătar este frate cu românul cam de-o dată cu codrul!Şi atunci de ce nu şi sarmale la grătar? Ingrediente: Varză proaspătă 1 bucată căpăţânoasă Carne tocatâ mixtă porc/vită 450 gr,eu am pus jumătae din cantitate cârnaţ despieliţat afumat Orez 60 gr Ceapă uscată 2 mici sau una mare Pastă…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Chiftele din spanac cu brânză

    Cantităţi ingrediente pentru alcătuirea cu succes a minimum 12 bucăţi zdravene şi hotărâte: Spanacul spălat şi foarte bine scurs împreună cu untul,sarea şi piperul se călesc la foc iute,intr-o cratiţă generoasă ca volum,cale de 7-8 minute până ajung frunzele să se înmoaie suicient.Se strecoară bine,minim 30 de minute chiar şi presând spanacul de suprafaţa strecurătorii.…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Condimente şi aromatice

    În afara „asezonării”(urăsc termenul)sare și piper, crucial dealtfel pentru orice fel de mâncare, există un întreg univers de condimente. Am să mă limitez doar la ceea ce știu și am aflat! Dacă tot suntem o naţie care adorăm cârnații o să încep cu condimentele tari, lemnoase: Enibahar, cuișoare, coriandru boabe, chimen,anason stelat,… Toate acestea de…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

Sarmalele !

Încep cu compoziţia clasică, de toate zilele:

Jumatăte carne de vitel/mânzat ,jumătate fleică de porc ceva mai grasă. Sarmalele lunecă mai bine pe gât dacă îs atinse de un pic de grăsimuţă aşa pe ici pe colo prin părţile esenţiale!

La 1 kg de mix de carne tocată, nici prea mic, nici ca la raţe, toc 250 gr de ceapă galbenă pe modelul mărunt şi o călesc în un pic de unsoare cu cca 150 gr de tocatură din afumătură, fie ciolan, fie căzătură de pe coasta cea afumată. Când totul devine cristalin adaug 120 gr de orez cu bob mic, amestec încontinuu cale de 2-3 minute adăugând sare şi piper râşnit stingând în final cu pastă de tomate cca. 38 de gr.

Când toată treaba asta de mai sus s-o răcit bine torn peste carne îmreună cu mărarul tocat fin şi cimbrul dat prin sită(nu este de dorit să găseşti beţişoare de cimbru în sarma). Se frământă energic şi delicat în acelaşi timp până la omogenizarea completă!

Despre operaţiunea de îmbredelire a sarmalelor nu o să spun nimic pentru că nu stăpânesc o tehnică bine definită iar rezultatele mele sunt influenţate de calitatea verzei!

SARMALE CU CIUPERCI ŞI MARDEI COPŢI

Umplutura pt cca 30 sarmale medii adicătelea la mijlocul circumferinței dintre Ardeal și Moldova 😁

5 cepe , 400 Gr tocată fin
350 Gr ciuperci bune : portobelo, hribi , urechiuși…
150 Gr orez rotund
300 Gr ardei copți, kapia ori /și gogoșari
Sare, cimbru, piper, mărar, boia iute și dulce
Pastă tomate 30 gr
Se călesc ceapa cu ciupercile în 73 ml de ulei încins până când se rumenesc apoi se adaugă ardeiul copt, condimentele , după 2 minute se adaugă orezul, mestecând una într-una până începe să se audă orezul crăpând,se stinge cu pasta de tomate iar după ce s-o oprit focul se adaugă mărarul!
Se fierb în vin roșu sec, apă, untdelemn.
Pe fundul oalei se așează varză tocată și ardei copți.

SARMALELE, CELE DE TOATE ZILELE, DE SARBĂTOARE OR BA!