Etapa 1 Pregătirea terenului

De vreo câţiva ani am renunţat la arat,întors brazda,astfel nu mai expun solul la procese accelerate de evaporare a apei şi totodată ceea ce obţin prin compostarea directă din ciclul de producţie,multe frunze,legume improprii şi alte resturi vegetale pe care le las pe sol acolo de unde le-am eliminat,astfel toate rămân la adâncimea ideală,prin arat le-aş fi îngopat la adâncimi la care puţine rădăcini ar ajunge. Consumul cel mai mare de nutrienţi se face în faza de creştere când rădăcinile plantelor au 5-10 cm.

Prin urmare pregătirea solului pentru cultură nou înfinţată se face aşa:

  1. Se elimină toate resturile vegetale din cultura precedentă.La cultura de vară,leguminoase- tomate,ardeioase,echimoze- elimin tot,absolut tot din solar datorită riscului de perpetuare a unor boli ori dăunători care s-au manifestat latent ori imperceptibil după care cu o freză mecanizată de putere medie zgândăresc solul la o adâncime de 10-15 cm suficienta pentru culturile de iarnă- spanac,salate,ridichi,ceapă şi usturoi verde.
  2. În cazul desfinţării culturii de iarnă lucrurile se petrec total diferit- tot ceea ce se află cultivat va intra în tocătura frezei de sol,aceste culturi verzi fiind un bun îngrăşământ prin aportul de Azot liber.După această primă etapă adaug zaţ de cafea(Potasiu,Fier),gunoi de grajd bine compostat(Azot,humus,Fosfor) şi o dată la 3-4 ani Zeolit8Calciu şi Magneziu) de granulaţii diferite,de la nivelul de pudră pănâ la grăunţe,acestea din urmă având rol de înmagazinare a umidităţii pentru perioadele cu risc termic crescut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *