DESPRE

Bună sunt Lucian Dragomir şi sunt dependent de glie, ţărână şi mâncare bună!

Încerc cu acest site să structurez precum o varză a la Cluj pasiunile care mă mistuie:

Agricultura sustenebilă şi Gastronomia Românească.

Vedeta în gastronomie este produsul . materia primă, iar rockstarul este ţăranul , producătorul!

Cum am ajuns la dependența asta ? Băiat de la oraș cu o oarecare traumă pe subiect! În copilăria trăită la bloc , verile eram nevoit să le petrec aparte. Tovarășii mei de joacă erau lipsă la apel odată cu terminarea școlii, care încotro pe la bunici la țară . Nedumerit, cu inocența vârstei o întreb pe mama : „Noi unde avem „la țara” noastră?”

Răspunsul mamei – „ Pe Avram Iancu sau pe Karl Marx ( actual Maniu)” , bunicii din partea ambilor părinți locuiau la două stații de autobuz, nr 22, în centrul Brașovului!

Prima vacă am văzut-o pe la 8 ani când am primit primul atlas zoologic!

Printr-un concurs de evenimente mai mult sau mai puțin fericite am fost nevoit să am mai multă grijă la ceea ce mănânc! Construcția mea psihică – musai trebuie să dețin controlul absolut- m-a făcut să îmi produc propria mâncare! Cum alimentația românilor este omnivoră, cu un accent mai ridicat pe legume( a se citi buruieni), am început timid să le cultiv!

După 2 ani, anul 2013, de amatorism am trecut la alcatuirea unor lucruri temeinice! Desţelinit grădina casei bătrânești a familiei soaţei din Vad,comuna Şercaia,judeţul Braşov, şi înfinţarea unei societăți comerciale cu înregistrarea numelui *Laborcan* cu gândul de a-l într-un transforma în brand! În opinia mea la momentul când se trage linia finală eu musai trebuie să fi înfăptuit următoarele:să platez un pom,să fi creeat un brand cu o oarecare recunoaştere şi să fi lăsat ceva scris despre ăstea!

Cultiv legume şi fructe pe o suprafaţă de 3400 mp din care 900 mp în spaţii protejate,solarii fără încălzire.Întreaga suprafaţă a fost certificată ecologic încă din 2018 împreună cu tehnologia de cultivare pe care am dezvoltat-o de-a lungul acestor ani.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este tom-1-668x1024.webp

GURA LUMII

Lucian Dragomir este întruparea bunicii universale de la țară (sper să râdă când citește treaba asta). De ce? Pentru că toți invocăm fructele și legumele de la mamaie din grădină și gustul nostalgic al copilăriei. Ei bine, dacă sunteți în căutarea aromei pierdute, o găsiți la el în curte. Iar dacă vă momește să veniți să vă odihniți câteva zile în mica fermă să nu vă duceți: vă pune să vă pescuiți singuri hrana și să vă culegeți tomatele și castraveții pentru salată. Toamna e probabil să puneți umărul și zacuscă ori murături. Și apropo de murături musai să îi încercați sarmalele murate. (Cosmin Dragomir – curator de zacuscă și colecționar de sarmale)

Lucian Dragomir este precum ceapa pe care am ales-o ca ilustratie pentru coperta unei lucrari de cercetare – are aparenta placuta, bonoma care nu lasa sa se vada imediat straturile de aroma si gust, inteligenta si umor, profunzime si bun simt, experiente de viata si cariera surprinzatoare, pofta de viata si de cunoastere. Acasa, printre pisici, la gradina printre legume sau pe retelele sociale (si cred ca si la concertele Metallica, daca-l intrebi) Lucian are o un sfat, o poveste sau o gluma cu care te atrage intr-o conversatie spumoasa si plina de idei pentru o agricultura (alimentatie) care nu e doar sanatoasa ci de-a dreptul delicioasa. (Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologie,teoretician şi antropolog gastronomic)

PARTENERI