AGRICULTURĂ

A fi ŢĂRAN nu este un adjectiv şi nici un invectiv,este o misiune!

  • Alegerile,agricultura şi subvenţiile

    2024 an electoral major atât pentru România cât şi pentru întreaga Europă.Ultimii 6 ani înainte de pragul major,2030,Green Deal,Modificarea pragurilor de subvenţii în agricultură! Este foarte clar că la nivelul uniunii,România având şi mai mari probleme,agricultura nu (mai)funcţionează aşa cum ar fi normal să fie.Pe de-o parte inechitatea fondurilor distribuite sub formă de subvenţii între…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • De unde vine gustul bun al legumelor

    Legumele sunt plante sezoniere în marea lor majoritate cu o creştere determinată pe o perioadă relativ scurtă dacă este să raportăm la ciclul de producie al fructelor. Gustul legumelor este definit în mare măsură de substanţele pe care planta producătoare le metabolizează din solul în care se creşte.De asemenea gustul legumelor poate fi potenţat şi…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Fondurile europene şi produsele locale

    Am să pornesc din prisma experienţei mele,mic producător local,vis-a-vis de accesarea fondurilor europene. Când am început să scot capul pe piaţa produselor locale devenind cât de cât vizibil pe plan local în Braşov am încăput pe mâna unui consultant de proiecte europene ce se posta în salvatorul micilor producători locali. Se întâmpla în perioada 2016-2019,exerciţiu…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Despre risipă alimentare şi ingrediente

    Ca să mănânci ori să găteşti bine îi musai să iubeşti ingredientele! Ancestral poporul romăn a avut o legătură extrem de strânsă,intimă chiar,cu mancarea cea de toate zilele,fie cu legumele fie cu animalele. În primul rând mă refer la partea populaţiei din rural,majoritatea dealtfel,care şi-au dus traiul zilnic greu spre extrem.De pe vremea gintelor până…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Usturoi

    Datorită faptului că semințele de usturoi, Allium Sativum,sunt sterile aproape cam la toate plantele din lume naște una dintre cele mai disputate controverse științifice privind originea reală a acestuia! Marea majoritate plasează usturoiul acum 10000 de ani ba în Turcia ba în Asia Centrală! Controversa începe cu Leurada, Allium Ursininum, usturoiul sălbatic cunoscut și sub…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Tomate

    Tomate sigur,sigur nu roşii! Etimologia cuvântului vine exact din zona în care au fost descoperite de către europeni:California,în comunitatea indienilor nativi americani unde au fost descoperite erau cunoscute sub numele Tomatl,un soi de cherry negru servite pe platou ca şi desert alături de o altă noutate pentru cuceritori:nectarinele! La sfârsitul anilor 1800 când senatul american…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET