AGRICULTURĂ

A fi ŢĂRAN nu este un adjectiv şi nici un invectiv,este o misiune!

  • În noianul de certificări, autorizări, etichete, tehnologii, medalii şi recunoaşteri consumatorul produselor locale cu greu mai caută GUSTUL

    Decizia de cumpărare a oricărui aliment ar trebui să vină din memoria gustului, produsele alimentare depăşind de mult nevoia strictă de a asigura combustibil corpului uman. Spre exemplu eu când merg la cumpărături, în pieţe sau la magazine mici sau hyper, aleg doar produse alimentare care îmi stârnesc oareşce picături de poftă în bolta palatină!…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Rabarbăr, Rubarbără, Revent

    Oricum i-am spune aceastei plante din familia Polygonaceae ajunsă în Europa pe Calea Mătăsii din Tibet rămâne una din cele mai interesante şi gustoase soluţii de acarit zămurile şi ciorbele de vară! Se consumă doar tulpinile, frunzele fiind extrem de toxice datorită conţinutului bogat de taninuri neprietenoase cu digestia umană. Tulpinile au gust citric, uşor…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Alegerile,agricultura şi subvenţiile

    2024 an electoral major atât pentru România cât şi pentru întreaga Europă.Ultimii 6 ani înainte de pragul major,2030,Green Deal,Modificarea pragurilor de subvenţii în agricultură! Este foarte clar că la nivelul uniunii,România având şi mai mari probleme,agricultura nu (mai)funcţionează aşa cum ar fi normal să fie.Pe de-o parte inechitatea fondurilor distribuite sub formă de subvenţii între…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • De unde vine gustul bun al legumelor

    Legumele sunt plante sezoniere în marea lor majoritate cu o creştere determinată pe o perioadă relativ scurtă dacă este să raportăm la ciclul de producie al fructelor. Gustul legumelor este definit în mare măsură de substanţele pe care planta producătoare le metabolizează din solul în care se creşte.De asemenea gustul legumelor poate fi potenţat şi…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Fondurile europene şi produsele locale

    Am să pornesc din prisma experienţei mele,mic producător local,vis-a-vis de accesarea fondurilor europene. Când am început să scot capul pe piaţa produselor locale devenind cât de cât vizibil pe plan local în Braşov am încăput pe mâna unui consultant de proiecte europene ce se posta în salvatorul micilor producători locali. Se întâmpla în perioada 2016-2019,exerciţiu…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET

  • Despre risipă alimentare şi ingrediente

    Ca să mănânci ori să găteşti bine îi musai să iubeşti ingredientele! Ancestral poporul romăn a avut o legătură extrem de strânsă,intimă chiar,cu mancarea cea de toate zilele,fie cu legumele fie cu animalele. În primul rând mă refer la partea populaţiei din rural,majoritatea dealtfel,care şi-au dus traiul zilnic greu spre extrem.De pe vremea gintelor până…

    CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET