Păţănii din activitatea de vânzare a produsului local

Experienţele din sectorul HORECA !

Dacă le-aş înșiruii pe toate ar bate volumele lui Balzac la dimensiune, așa mă voi limita la cele mai hazlii sau la cele ce ar putea fi studiu de caz în patologia psihiatrică!

În 2013, primul an de funcționare, m-am dus la toate hotelurile mari din Poiana Braşov cu câte o caserolă de 500 gr de mix tomate cherry! Preţul cu 20% mai mic decât la marile magazine cash / carry de unde își făceau aprovizionarea respectivele unităţi ! Oferisem transport , factură , termen de plată , sistem de discount! Absolut toţi au spus că mă sună,  încă nu mă dezlipesc de telefon ( an 2023), aștept, sunt oameni de cuvânt ca să nu mai zic că am fost colegi, eu lucrând pe postul de bucătar în 2 din cele mai importante bucătării din Poiană!

De abia în 2015 am început să livrez la restaurante în Braşov, unul şi o încercare!

Cu primul lucrez şi astăzi, top client, cca. 20% din cifra mea de afaceri! Colaborarea cu acest Bistro m-a făcut să fiu mai bun, să am grijă de aspectul mărfii când livrez , inclusiv la imaginea mea! Prin această colaborare am devenit vizibil atât pentru piaţa locală cât şi mai departe, o bună parte a dezvoltării mele o datorez acestui local şi sunt recunoscător pentru asta!

O întâmplare hazlie la acest Bistro s-a consumat acum vreo 5 ani! Cultiv mini-ardei dulci şi la aceea vreme chefii acestui local îi coceau – prăjeau întregi punându-i alături de mâncăruri pe farfurii ,  o clientă găsește în interiorul unui astfel de ardei un viermișor astfel declanșând o mică panică, chef-ul de servicu iese la clientă şi îi explică că viermișorul ar trebui să fie o dovadă a faptului că ardeiul este cultivat bio, doamna s-a distrat şi totul a revenit sub control!

Încercarea : Printr-o succesiune de întâmplări ajung să mă cunosc cu unul dintre patronii celui mai fiţos restaurant din centrul Braşovului şi la un pahar de vorbă imi dă comandă de 2 baxuri mari de salată căpăţână, o minune de salaţă aveam pe vremea aceea, mov, creaţă, roşie, iceberg, oak leaf…

Culeg, spăl salata, o așez în două cutii de banane folosite de doar 7 ori , deci practic ca şi noi  , îndes şi restul mărfii în spațiosul Matiz ( prima mașină de livrare, primul borcanomobil ) şi dă-i la drum . Temperatura bătea spre 30 de grade afară, în limuzină 38, îmi aduc aminte că-i full bolidul şi dau aer condiţionat blană, chiar mergea, aerul, bolidul trăgea să-şi dea obștescul sfârşit, intr-a 4-a la 4000 de ture vuia la 48 km la oră ! Nu-i panică ajung la timp ! Da, ajung la dealul Perşaniului şi sunt pus în faţa unei mari dileme : urc dealul sau rămân la baza lui cu aerul condiționat? Una şi cu cealaltă nu mere …

În timp record 2 h şi 48 de minute ( 55 de km ) parchez cu greu în centrul oraşului la 823 de metrii de falnicul restaurant . Voiniceşte şi eroic în acelaşi timp car cele 2 cutioanţe până la locandă unde administratorul delegat mi-o vâră „Bre 2 lei juma salata îi cam scump , lasă măcar 50 de bani la preţ !” Frumuşel şi tacticos am luat cele e cutii şi le-am îndesat în tomberonul de zoaie al bucătăriei ! N-am procedat corect trebuia să le compostez !

2 restaurante din centrul Braşovului mi-au cerut să le livrez tomatele calibrate , unul a precizat că doreşte dor de 60 de gr pentru că aşa este reţetarul de salate! Cu siguranţă că nu taie legumele la salată , le zvârle în castron ! Oare le spală , ceapa o curăţă de coajă?

Celălalt , mult mai fiţos , cu un chef şi 2 demi chef la sectorul rece, avea pretenţia să livrez mixul de tomate pe calibre şi  ordonate pe culori, cultiv cca. 20 de nuanțe de tomate!!!

2 thoughts on “Păţănii din activitatea de vânzare a produsului local”

  1. Mi-aș dori să am un restaurant în care să gătesc doar cu produse de la dumneavoastră. Probabil ca nu ar merge prea bine, pentru ca romanul e prea fudul, dar tot mi-ar plăcea.
    Unde mai vindeți sau unde vă găsim pentru cei care (sau mai bine zis pentru familia mea) care eu îmi doresc să cumpere și să mănânce mai bine?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *