Scurt istoric al legumiculturii in România!

Cultivarea pământului pentru a crește plante a fost una din primele ocupații ale omenilor în momentul de cotitură istorică al precivilizației umane . Această ocupație asigură cea mai mare parte a alimentelor; materiale necesare pentru îmbrăcăminte și alte materii prime pentru industrii.

Domesticirea plantelor si animalelor a avut loc acum 14000-6500 de ani.

De-a lungul întregului ev mediu românesc, activitatea economică principală a reprezentat-o, în toate ţările române, agricultura. Sporirea calităţii şi productivităţii solului, ameliorările aduse utilajului agricol, folosirea pe scară largă a tracţiunii animale şi a îngrăşămintelor, ca şi practica asolamentului trienal sau bienal au permis o exploatare tot mai eficientă a pământului. Dintre plantele cultivate o importanţă deosebită au avut-o meiul – element de bază în alimentaţia populaţiei; grâul – mai ales pentru uzul celor bogaţi şi, mai târziu în teritoriile extracarpatice, pentru plata tributului către Poartă; iar din secolul al XVII-lea, porumbul. La acestea se adăugau orzul şi ovăzul, legumele (varza, mazărea, ceapa şi usturoiul), viţa de vie şi pornii fructiferi. Creşterea animalelor a reprezentat şi ea permanent o ocupaţie importantă a românilor. Cea mai răspândită era creşterea oilor, care în Evul Mediu timpuriu fusese chiar ocupaţia de bază a valahilor, până într-acolo că însuşi numele de valah ajunsese sinonim cu cel de păstor. Cu timpul, chiar dacă pe o scară mai mică la început, s-au introdus cornutele şi caii. Apicultura şi pescuitul, îndeletniciri vechi în teritoriile locuite de români, contribuiau şi ele la asigurarea hranei şi a mărfurilor de export. Se practicau de asemenea în lumea rurală meşteşuguri de tip casnic (ţesut, olărit, cioplit) sau de tip domenial, menite să satisfacă nevoile curţilor boiereşti.

Si ceapa, la fel ca și usturoiul, sunt menționate în Biblie, avand o vechime de 5000 de ani. Plantele se cultivau in Asia centrala si de vest ca medicament, leguma si condiment. Datorita formelor sale, egipetenii credeau ca aceaste legume te poate ajuta sa ai o viață veșnica. Se mai spune ca cei care au ridicat piramidele ar fi fost platiți in ceapa. In Romania, satul Pericei din Salaj este renumit pentru cultivarea cepei, iar locuitorii mandrii de renumele localitații au ridicat si un monument al…cepei.

Cele mai cautate și apreciate legume din zilele noastre sunt ardeii,tomatele,fasolea,vinetele și cartofii care au venit în Europa odată cu descoperirea Americilor spanacul,castraveții,dovleceii au ajuns datorită drumului mătăsii.Aceste legume fiind cultivate de mii de ani în zonele originare de proveniență.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *