Început de Ianuarie

Pentru realizarea producţiei de răsăduri este nevoie de un spaţiu care poate să asigure condiţiile obligatorii pentru acestea:

 1. Temperatură reglabilă în funcţie de stadiul de dezvoltare a plantelor.
 2. Lumină cât mai bună şi cu expunere sudică,fără umbră pe tot parcursul zilei.
 3. Acces facil şi loc de *joacă* cu birou,masă de lucru pentru operator.

Eu am optat pentru foişorul de lemn ce vine în prelungirea şarpantei din spatele casei. Iniţial când am construit casa acesta a avut destinaţia de loc de şpriţ,cafea,citit. Pe măsură ce LaBorcan s-a dezvoltat,răsadurile făcute pe pervazul geamurilor(total neindicat)nu au mai fost suficiente am fost nevoit să găsesc o soluţie ceva mai aptă. Aşa am decopertat acoperişul foişorului şi împreună cu cele 3 laturi(a 4-a latură este zidul casei)le-am îmbrăcat cu foi de policarbonat tratate cu protecţie UV. La interior pentru lunile Ianuarie şi Februarie mai pun un strat de folii anti-pic(termică) pentru o izolare suplimentară. Spaţiul este dotat cu 2 uşi ,una care comunică cu restul casei prin care îmi asigur mare parte din căldură şi una cu exteriorul,uşă solidă din termopan care îmî asigură ventilarea în zilele prea călduroase.

Beneficiez de 6 rafturi în trepte plus cateva poliţe ataşate direct de structura foişoserei astfel că pot produce liniştit câteva mii bune de răsaduri care îmi sunt suficiente pentru necesarul producţiei interne.

La început de Ianuarie întodeauna igenizez acest spaţiu,şterg rafturile,mătur,spal pe jos dar mai ales mai adaug spumă poliuretanică la imbinările lemnului de structură cu policarbonatul atât la pereţi cât şi la acoperiş.

Temperaturi optime :

 1. Ardeioşi 25-28 grade Celsius -germinat, dupa prima pereche de frunze definitive 20-22 grade ziua,16 noapteachiar 12 spre matur
 2. Echimoze 22-26 grade Celsius-germinat,18-20 ziua,12-15 noaptea
 3. Tomate 20-27 grade celsius-germinat,16-18 zi,14 noaptea,chiar 11-12 spre maturizare şi călire.
 4. Aromaticele spre 30 de grade indiferent de perioadă
 5. Varza 15 grade germinat, 10-12 grade pentru o dezvoltare armonioasă

Temperaturile de mai sus sunt la nivel ideal care dacă sunt corelate cu o umiditate adaptată lor cu siguranţă vor produce răsaduri de calitate. Foarte importantă este scăderea temperaturilor noaptea şi generale pe cănd răsadul se apropie de maturitate,apt de a fi răsădit în solar sau grădină,

Timp de creştere:

 1. Ardeioşi 7-8 săptămâni de la germinat,att:germinează în 2 săptămâni minim
 2. Echimoze 7-8 săptămâni de la germinat,tot minim 2 săotămâni
 3. Tomate 6 săptămâni,de la 3 la 9 zile
 4. Aromatice 7-8 săptămâni,chiar şi 20 de zile
 5. Varză 4 săptămâni,germinează în 6 zile

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *