Însămânţarea tomatelor şi ceva în plus

Ia-tă venii şi vremea startului pentru cultura fanion LaBorcan!

Tomatele sunt fructe nu legume,amănunte ,etimologia le-am dezbătut pe larg de-a lungul anilor,concluziile sunt în articolul dedicat din secţiunea Agricultură.

Fiziologia plantei diferă total faţă de celelalte leguminoase însămânţate anterior.Dacă la echimoze ori ardeioşi repicatul(mutatul în faza de răsad dintr-un recipient în altul cu scopul de a asigura spaţiul mai mare de dezvoltare a rădăcinii) nu le face foarte bine,microlezarea sistemului radicular încă firav al plăntuţelor putând întarzia creşterea chiar şi cu 3 săptămâni în cazurile fericite ori cu pierderea definitivă a plantei în cazul ciupirii mai grave a rădăcinii. Tomatele iubesc ciupirea rădăcinii,acolo unde acest lucru apar imediat3-5 zile ramificaţii astfel sistemul radicular devine mai mare,puterea de absorţie a nutrienţilor din sol creşte şi astfel se obţine o plantă mai viguroasă şi mai productivă.

După cum se poate vedea în fotografiile de mai jos însămânţarea am facut-o aglomerat,seminţele practic sunt una lângă cealaltă,atât din raţiuni economice,substrat însămânţare şi jardiniere,cât şi de natură fiziologică, micile plante se sprijină una pe alta,benefic până la aparţia celei de a doua pereche de frunze definitive când trebuie efectuată repicarea. După acest nivel apropierea răsadurilor nu mai este benefică,simpla atingere a frunzelor a două plante putând cauza probleme mari de la ofilirea acelor frunze până la distrugerea totală a acestor plante.

Anul acesta am însămânţat 32 de soiuri distincte în 21 de jardiniere,gruparea lor am făcut-o pe culori/nuanţe. Udarea substratului a fost cu normă de apă dublă faţă de celelalte leguminoase,astfel se accelerează procesul de germinare fără risc de putrefacţie.Temperaturile ideale până la germinare sunt 25 grade Celsius pentru 7-9 zile, 20 grade pentru 9-14 zile!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *