Pregatirea pentru însămânţare

O etapă importantă chiar crucială care poate trasa pozitiv sau negativ un întreg sezon de leguminoase.

2 componente distinctite :

  1. Pregătirea recipientelor pentru însămânţare/germinare.
  2. Alcătuirea mixului de strat germinativ(pământ)

Recipientele de însămânţare :mese de germinat,paturi de germinat,alveole,tăviţe ş.a.m.d..Eu folosesc încă din primul an de experienţă între ale legumiculturii doar jardiniere de toate mărimile şi formele.Mi se par comode,uşor de manevrat/mutat de la soare la umbră,de cald la răcoare.Nu sunt mulţumit în totalitate de această metodă care mă obligă să mă folosesc de prea mult plastic dar trăiesc cu slaba consolare că le uzitez pe mai mulţi ani,unele au chiar şi 7-8 ani.

Indiferent dacă sunt noi ori din anii trecuţi aceste recipiente le spăl şi le dezinfectez.Prima oară le înmoi în cadă cu cea mai fierbinte apă care o poate da centrala după care torn sau împroşc cu soluţie de detergent şi alcool,ideale fiind soluţile de spălat geamuri ori parbrizolul auto.Le las cca. 30 de minute în soluţia de dezinfectat după care le clătesc din nou cu apă foarte fierbinte.Această operaţiune este importantă ca şi primă etapă din prevenţia bolilor la leguminoase.Atât detergentul cât şi alcoolul elimină eventualele larve ale dăunătorilor căt şi o sumă importantă de agenţi patogeni şi fungi dăunători.

Stratul germinativ,nu prea este exact să spun pământ pentru însămânţare,este construit din elementele:

  1. Pământ de *ţelină*-pământ care nu a fost niciodată lucrat,de obicei îl recoltez din ceea ce scot cârtiţele din zona cu iarbă a grădinii,cca 30%.
  2. Zaţ de cafea,aport de Potasiu,cca 5%.
  3. Compost vegetal din tot ceea ce este verde şi sănatos şi a fost îndepărtat din culturi,pomi,arbuşti şi bucătărie,cca 20%,K,N.
  4. Gunoi de grajd de la păsări,ideal prepeliţă,cca5%Ph,N.
  5. Perlit,pietre calcar concasate la dimensiunea bob de orez mic,cca 5%,pentru aerat stratul,doar astfel C şi N se fixează pe sistemul radicular.
  6. Turbă neutralizată cu ph bazic,din comerţul socialist,cca 20%,humus.
  7. Zeolit,rocă vulcanică cu înalt conţinut de Calciu şi Magneziu,cca 10%,regleayă ph-ul şi aduce aport bun pentru dezvoltarea plantei.
  8. Nisip de râu,attn. nu de construcţii,cca 5% pentru dren de apă.

.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *