Ce soi de varză cultiv şi cum fac asta

Cultiv soiul SAVOY din 3 motive:primul şi cel mai important,gustul şi textura care sunt unice,recongoscibile dintre sute de alte soiuri şi hibrizi.Gustul este intens fără nici un iz de iuţeală,fragedă şi crocantă în acelaşi timp dar niciodată tare,până şi nervurile sunt uşor de masticat.Al doilea motiv ar fî faptul că este singurul soi pe care-l pot achiziţiona cu certificare ecologică fără mari bătăi de cap,seminţele se găsesc la orice magazin de profil din România. Al treilea motiv:este o legumă nepretenţioasă,suportă bine seceta şi temperaturile ridicate iar dacă o cultiv timpuriu îmi lasă loc pentru ciclul 2 în câmp deschis.

Fac răsaduri însământând devreme odată cu echimozele pentru că este prima cultură de leguminoase pe care o înfinţez în câmp,răsadul bine dezvoltat putând rezista la temperaturi scăzute de chiar -10 grade Celsius.Răsadul nu-l repic,însământez relativ rar în mai multe jardiniere/recipiente.După apariţia primei frunze definitive le ud rar cu o cantitate mică de apă pentru a evita putrezirea tulpinei care este foarte sensibilă în acest stadiu.După ce apar 3-5 frunze definitive care au şi o lungime de peste 3 centrimetriîncep să cresc treptat norma de udare.Când frunzele trec binişor de 9 cm răsadul este considerat că este bine dezvoltat şi implicit apt de plantat în grădină.Bine este ca acest lucru să se facă după o săptămână în care răsadul a fost călit,se scade temperatura treptat de la temperaturile ridicate din răsadniţă către temperaturile joase ale primăverii!

Ideal este ca varza să nu fie plantată după tomate,castraveţi,echimoze şi cartofi.Îi merge bine după radăcinoase,fasole şi verdeţuri!Solul trebuie să fie unul bine îngrăşat cu gunoi de grajd şi compost vegetal.O barieră din nisip,var sau zeolit de jur înprejurul solei de cultivat este bună împotriva melcilor cu sau fără spaţiu locativ.Pentru căpăţâni mari şi frumoase varza are nevoie de apă din belşug şi să nu fie obturată de buruieni prea multe.Cimbrul plantat intercalat ţine dăunătorii deoparte,crăiţele de asemenea!

Savoy este o varză care se pretează atât pentru consumul proaspăt cât şi pentru murat!

Sarmalele cu acest tip de varză sunt excelente,mai ales cele murate!Coaptă pe grătar,tăiată clin şi marinată în prealabil poate deveni un însoţitor bun al oricărei carni preparată la foc de lemne!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *