Cantităţi ingrediente pentru alcătuirea cu succes a minimum 12 bucăţi zdravene şi hotărâte:
- Spanac frunze de tip baby 0.5 kg
- Unt 20 gr
- Sare 1 linguriţă cu vârf
- Piper 1/2 linguriţă
- Brânză tare/maturată 120 gr rasă mărunt
- 3 ouă
- 1 lingură ţapănă pesmet
- 3 linguri zdravene făină
- 2 fire ceapă verde
- 1 fir usturoi verde
- 1/2 legătură pătrunjel verde
Spanacul spălat şi foarte bine scurs împreună cu untul,sarea şi piperul se călesc la foc iute,intr-o cratiţă generoasă ca volum,cale de 7-8 minute până ajung frunzele să se înmoaie suicient.Se strecoară bine,minim 30 de minute chiar şi presând spanacul de suprafaţa strecurătorii.
Se toacă mărunt din cuţit spanacul,ceapa,usturoiul şi verdeaţa.Într-un bol se amestecă cu restul ingredientelor până când ajunge la consistenţa unui aluat moale şi uniform.Chiftelele se formează cu o lingură generoasă,neputând fi alcătuite precum cele clasice din carne cu ajutorul căuşului palmei.
Se pot prăji în baie de ulei sau se pot coace la cuptor întinse pe o hârtie de copt,unsă cu o lacrimă de untdelemn, în tavă!