În legumicultură cel mai bun tratament este prevenţia.Cu atât mai mult acest principiu este obligatoriu a-l respecta în agricultura ecologică.
Pe întreaga perioadă de vegetaţie a legumelor,prin dezvoltarea şi creşterea continuă a sistemului radicular,părţile aeriene ale plantei,tulpini,frunze,roade cresc şi ele necontenit având un aspect la nivel microscopic de o masă compactă de pori deschişi,aceştia putând fi uşi largi deschise câtre viruşi,fungi şi bacterii dăunătoare care sunt sursa manelor,virozelor şi a tuturor pătărilor bacteriologice.
Pentru a sigila aceste uşi deschise plantele au nevoie de un mic stimulent,optimul fiind asigurat de un aport bun de Siliciu.În agricultura ecologică este interzisă folosirea substanţelor sintetizate chimic şi astfel trebuie apelat la farmacia naturală.Singura plantă de pe faţa pământului care are un conţinut înalt de Siliciu este Coada Calului pe care,din fericire în România,o găsim cam pe peste tot.Dacă nu pe şanţuri şi islazuri sigur la orice raion cu ceaiuri din cam toate magazinele alimentare ori cele de tip Plafar!
Pentru un prim tratament în care răsadurile de leguminoase nu depăşesc 7-10 centrimetri am avut nevoie de 100 grame de coada calului uscată pe care am infuzat-o,300 ml apă, prin metoda corectă de obţinere a ceaiului,apa la temperatura de 80 de grade am pus uscaturile şi am ţinut acoperit cale de 45 de minute,După ce am strecurat am pus zama rezultată împreună cu 300 ml de apă în pompa de stropit de mână.Am aplicar foliar sub forma unui duş zdravăn asfel încât să rămână picături de infuzie pe plante cu scopul de a se usca până dimineaţa,tratamentul l-am făcut la orele 18 şi 17 minute când riscul arsurilor solare este nul.