Legumele sunt plante sezoniere în marea lor majoritate cu o creştere determinată pe o perioadă relativ scurtă dacă este să raportăm la ciclul de producie al fructelor.
Gustul legumelor este definit în mare măsură de substanţele pe care planta producătoare le metabolizează din solul în care se creşte.De asemenea gustul legumelor poate fi potenţat şi de restul plantelor care cresc în imediata apropiere a acestora.
Eu am ales să fiu prieten cu buruienile pe care le îndepărtez doar în fata incipientă de creştere,atunci când există riscul de sufocare,iar când plantele leguminoase au depăşit pragul de înălţime al buruienilor nu prea mai îmi bat capul cu ele.Acestea mă ajută la umbrire,la păstrarea apei în sol pe timpurile caniculare şi de asemenea îmi asigură un nivel ridicat de bio-masă vegetală atăt de vitală în dezvoltarea calitativă a humusului din sol.Dacă cumva anumite buruieni scot capul la un nivel mai ridicat le îndepărtez mecanic şi mai ales în solarii le las să putrezească pentru a-mi aduce un surplus de dioxid de carbon pe care plantele îl fixează în sol.Fără Carbon în sol nici un fel de plantă nu ar putea creşte,clorofila este direct dependentă de acest element.
Deja se cunoaşte efectul benefic al busuiocului intercalat între tomate care se păzesc unul pe celălat de dăunători şi işi potenţează gusturile.Eu de la însămânţare aleg să fac asta,nu de alta dar e bine să se ştie de mici!Mărarul la ceapă,cimbrul la ardeioase şi echimoze,prazul şi apio la toate legumele,exemple sunt multe,important să găsiţi combinaţia care vă coafează şi în blide!
Aşă că rămâne să cugetăm dacă se merită mulcirea cu paie,plastic sau mai ştiu eu cu ce!Important pe lângă valoarea nutritivă a legumelor rămâne gustul,gustul ăla pe care-l căutăm cu toţii!