Într-o dimineață tomnatică a anului 2022 , la o oră imposibilă pentru oamenii normali, 4 si 34 de minute, primesc pe aplicația de mesaje de la curatorul tuturor sarmalelor aka Cosmin Dragomir un filmuleț de tip tik-tok cu doamnă (babă) din Georgia ce alcătuia tacticos aceste sarmale murate. Film ce avea coloană sonoră doar un hit etno specific Georgiei. Am considerat că este o provocare lansată și m-am chiombit cale de vreo 8 minute la babuşka pe modul repeat !
Am construit fo 100 de bucăți pe care le-am degustat în cadru lărgit. Primul degustător a fost firește și natural d-l Cosmin Dragomir ! Am primit girul popular și aşa mi-au intrat în portofoliul de produse tradiționale!
Io-te rețeta după care încerc să mă țin :
Ingrediente pentru cca.75 bucăți
- 3 verze medii spre mari, proaspete
- 1, 5 kg morcovi
- 2 buc. Ţelină cu frunze
- 3 buc sfeclă roşie medii
- Usturoi cca 4 – 5 căţei
- Mărar beţe . uscat
- 4-5 cepe roşii
- Sare neiodaţă
- Oţet din vin 9 Grade
- Piper măcinat
- Cimbru
Mod de alcătuire :
Verzele se cioplesc delicat în jurul cotorului pentru a putea să fie opărite în vederea obținerii frunzelor atât de necesare îmbredelitului ( procesul fizic de înaltă îndemânare a împăturirii sarmalelor) . Soluția lichidă pentru realizarea opăririi se alcătuiește din apă , un pumn mic de sare si un gât de oțet!
După ce s-or răcorit foile de varză acestea se v-or tăia la o dimensiune care ar putea duce la înfăptuirea unei sarma medii cam la mijloc dintre cea moldoveneasca și cea din Ardeal!
Compoziție :
1,3 kg morcovi , 1 țelină și juma , cepele , 2 sfecle și miezul rezultat după îndepărtarea frunzelor de varză se vor da pe răzătoarea medie si se vor freca cu o lingură de sare piperul şi cimbrul. Se lasă la hodină cale de o juma de ceas înainte de îmbredelire.
Sarmalele se așază în straturi succesive cu restul de legume rămase neţocate şi cu usturoiul, frunzele de țelină şi bețele de mărar.
Zama de murat :
La un litru de apă 5 la sută sare şi o lingură de oţet din vin. Se fierbe , se răceşte şi se umple borcanul până în buză.