SOLUL

Singura moștenire a legumicultorului , onest!

Sunt 2 căi prin care se exploatează solul în legumicultură

CONVENŢIONAL – calea care urmărește doar profitul, exploatația . Modul de lucru este unul extrem de agresiv , amendamentele ce se aduc solului sunt doar pentru cerinţele diferitelor culturi şi combaterea punctuală şi la moment a dăunătorilor. Aceste tehnologii sunt realizate cu ajutorul substanțelor de sinteză chimică extrem de agresive şi în a căror componență conțin foarte mulți compuși chimici cu un uriaș potențial cancerigen. De asemenea aceste practici folosite pe termen mediu şi lung duc la o sărăcire a solului în elemente esenţiale dar mai ales la diminuarea florei microbiene a acestuia, aceste fenomene ducănd la deşertificarea ,uzura solului poate avea efect ireversibil!

ECOLOGIC – Sustenabil – calea care urmează firul firesc al naturii, exploataţiile de acest gen aduc an de an îmbunătățiri reale, vizibile şi măsurabile în calitatea solului . Din propria experiență cale de 10 ani pot face cateva observaţii empirice asupra acestui subiect

În 2013 nu exista nici o râmă în sol, acum în 2022 în fiecare dimineţă un covor roşu de râme se aşterne pe pământul reavăn lăsat de rouă

Aricii au devenit o prezenţă constantă în ultimii 5 ani, fapt demonstrat, aceste animale nu se aciuiază în locuri poluate

De 5 ani o familie de cinteze păstrează echilibrul insectelor în fermă

Nu există sezon de vară fără a avea minim 5-  înţepături de la viespiile sălbatice ce cuibăresc în solariile întreprinderii ,acest prădător perfect se ocupă de gândacii de colorado , tuta absolută

Gărgăriţe ,an de an sunt din ce în ce mai multe , acestea au meniul preferat afidele, aceste înspăimântătoare dăunătoare ale legumiculturii şi pomiculturii

În fiecare primăvară de-a lungul benzilor de picurare recoltez ciuperci comestibile  , fapt care îmi arată că la nivel enzimatic, a humusului din sol dar mai ales al microbiologiei benefice solului stau excelent

Cantitatea de apă pentru irigat scade de la an la an, dacă în 2013 pentru a iriga 120 mp de solar foloseam 1000 l pe zi de vară, acum la aproape 800 mp de solar folosesc 2000 de l pe zi de vară

Din 2013 până în 2017 foloseam ca tehnică de polenizare scuturarea vrejilor de tomate aproape zilnic. Acum mă bazez doar pe insectele polenizatoare pe care le atrag an de an cu acele culturi intercalate de crăițe şi plante aromatice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *