În plin avânt de creştere al tomatelor, cam de la începutul formării al celui de-al doilea etaj de fructificare şi până la ultimul etaj, este necesar să ţinem sub control rebeliunea lacomilor copii pe care acest fruct are tendinţa să-i dezvolte într-un ritm accelerat!
Aceşti vlăstari apar la îmbinarea frunzelor cu tulpina, absolut la toate, şi secătuiesc planta mamă de toată vlaga! Parţial adevărat, parţial neadevărat!
De-a lungul anilor am experimentat diverse tehnici de copilire, de la cea clasică prin care am îndepărtat toţi lacomii până la păstrarea lor in totalitate! Rodesc aproape toţi lăstarii dar foarte, foarte tărziu şi cu rezultate de cele mai multe ori nesatisfăcătoare, fructele fiind mici şi fără calitate gustativă. Excepţia de la regulă fiind făcută de soiurile exotice, Banana Legs, Golden Stripe, Noir de Crimeea care au fructificat normal dar şi-au scurtat cu o treime din etajele de fructificare. Dezastrul cel mai mare a survenit la soiurule din familia Inimă de bou unde tomatele care ar fi trebuit să fie agabaritice de-abia au întrecut pe cele din familia Cherry!
În ultimii 3-4 ani m-am stabilizat pe următoarea metodă: Răsadul mai lung care îmi permite plantarea prin metoda Maslow, îngroparea unei porţiuni mai lungi de tulpină şi rădăcină într-un unghi de 45 de grade, îi las din lăstarii bazali una până la trei coloane de rod pe lângă tulpina principală de rod. Aceste coloane le curăţ frecvent de copii şi frunze iar după 3-4 etaje de flori le cârmesc, le rup vârful de creştere, astfel îmi cresc producţia cu minim 30% faţă de cultura clasică iar roadele nu au nici un fel de modificări!
Foarte important la această operaţiune sunt următoarele aspecte:
- Ciufulirea, copilirea, să se facă dimineaţa în zile senine şi călduroase pentru a da timpul necesar cicatrizării plantei.
- Dacă ciufulirea a fost mai violentă . lacomii au avut dimensiuni mai mari de 4-5 centimetri, ori s-a făcut pe vreme umedă şi închisă este musai să se facă un tratament de cicatrizare cu o substanţă antifungică: bordeleeză, zăr(proteina albuminică fiind cel mai de succes războinic cu fungii, mana), decot urzică şi coada calului, etc…
- Operaţiile trebuiesc făcute cu mâinile curate şi dacă se folosesc instrumente, cuţit, foarfecă, cutter, acestea trebuiesc dezinfectate în alcool.
- Ideal este ca ceea ce rezultă în urma ciufulirii să nu rămână lângă plante, totul fiind necesar patului de compost.