Gustul şi gardienii

Această etapă este definitorie pentru gustul, sănătatea şi durata de viaţă a tomatelor. Acum implementez intercalat, un fir tomate, unul cu o plantă gardian, busuioace de tăt felul, crăiţe, praz( în alternanţă, un an praz, un an apio).

Cu riscul de a mă repeta o să explic, în viziunea mea dar mai ales din experienţa celor 11 ani de activitate, de ce este impoortantă această intercalare a tomatelor cu diverse buruieni:

  1. Busuioacele, indiferent de soi şi culoare, ca şi buna înţelegere din farfurie, potenţează gustul tomatelor încă din etapa când ambele îşi trag seva din glie. Nici rolul de sperietoare de dăunători nu-i de neglijat, musculiţa neagră consideră busuiocul un fel de Baba Cloanţa.
  2. Crăiţele vin şi ele cu dublu rol. unul cu o mare putere de atracţie pentru polenizatori şi celălalt cu rol de paznic, găndacul de Colorado are o mare aversiune faţă de tot ceea ce emite această floare, polen, miros plus nişte uleiuri eterice greu de suportat de către gângănii.
  3. Prazul, minunea oltenească sau ceapa laminată este şi el prezent cu dublu rol, este o capcană pentru viermii de sârmă, în cazul unei infestări puternice poate devenii o cultură *de sacrificiu* şi spre surpridendera mea am descoperit că acţionează chiar ca un potenţiator de gust, tomatele din jurul prazului au o aromă ceva mai dulceagă.

Toată categoria de leguminoase îşi defineşte gustul prin metabolizarea în fruct a ceea ce găsesc rădăcinile în proximitate. Poate şi de aceea acele tomate din iarnă importate au acel gust de plastic, marea lor majoritate nefind cultivate în pământ, Tot la această categorie fiind şi tomatele crescute în sol dar acoperit cu folii de mulci ori din hipsterala făr de sfărşit cu aşa zisa permacultură, acoperirea solului cu paie.

Treabă bună în definirea gustului o fac şi celelalte aromatice, oregano, cimbru, tarhonul. De evitat rozmarinul, salvia şi menta care pot atrage dăunători în loc să-i respingă. Gălbenelele sunt o alternativă bună pentru crăiţe, eu le prefer pe cele din urmă pentru că mirosul repelant este mult mai intens iar inflorescenţa este net mai bogată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *