Oricum i-am spune aceastei plante din familia Polygonaceae ajunsă în Europa pe Calea Mătăsii din Tibet rămâne una din cele mai interesante şi gustoase soluţii de acarit zămurile şi ciorbele de vară!
Se consumă doar tulpinile, frunzele fiind extrem de toxice datorită conţinutului bogat de taninuri neprietenoase cu digestia umană. Tulpinile au gust citric, uşor astringent cu un conţinut bun de vitamine, C, K, B6. Consumate în cantităţi mari devine un purgativ eficient, recomandat în cazul constipaţiilor severe. Taninul din tulpini este uşor tolerabil de sistemul digestiv uman datoriză conţinutului de zaharuri. Aroma este unică, recognoscibilă, preparate ca dulceaţa, compotul ori plăcinta cu rabarbăr acoperită cu bezea de sorginte săsească devenind adevărate valori gastronoimice Romăneşti!
Din anul doi de cultură se dezvoltă tulpini florifere roz care pot ajunge la înălţimea de 2 metrii având sute chiar mii de seminţe, Ideal este ca producţia agricolă a acestei plante să fie pornită din răsaduri dar se poate înmulţi şi prin rizomi desprinşi de la o plantă adultă în perioada de repaos vegetativ. Această metodă din urmă scurtând durata de viaţă a plantei şi totodată productivitatea.
Plantei de Rubarbără îi plac solurie bogate, rezultate bune înregistrând în zone semi-umbrite, soarele direct şi pe toată durata zilei micşorează înălţimea şi grosimea tijei de consum. Este atacată de cam toţi dăunătorii, limacşii chiar pot face daune majore!
La ori ce tip de preparat din Rubarbără în afară de îndulcitorul pe care îl folosim alăturarea lămâii va potenţa puernic gustul final!
Cum acresc zămurile: Într-o oală cu 500 ml apă cu 1 lingură de sare si 2-3 lacrimi de lămâie pun 314 grame de tulpini rabarbăr tocate grosier şi le las la fiert preţ de 25 de minute, Strecor prin sita mică şi astfel obţin un nectar gros numai bun de acrit cca 4 litri de zamă sănătoasă de vară. Folosesc cu mare plăcere la zama de bou cu lobodă!