Drob de miel

Drobul din organe, indiferent de la ce animal provin acestea, îl construiesc după această reţetă. Nu zic că este cea mai bună dar mie mi se pare că armonizează bine toate aromele şi texturile unui întreg amalgam!

În cele ce urmează încerc să prezint un drob alcătuit din organele unui miel de Paşte ce a cântărut 12 kilograme în carcasă.

Pregătirea:

 1. Rinichii se despică longitudinal fix pe linia mediană, se îndepărtează ureterele şi se pun într-un bol cu apă rece şi o lacrimă de oţet, preţ de o juma de ceas cu scopul de a elimina rezidurile de urină,
 2. Ficatul se curătă de artere, pieliţă(foarte important pentru textură şi gust) şi cheaguri şi se lasă în apă rece pentru a scoate tot sângele.
 3. Plămânii se curăţă de artere şi bronhiile mai mari şi la fel ca ficatul se pune în apă rece tot pentru îndepărtarea sângelui.
 4. Inima se taie în partea superioare unde sunt arterele şi apoi se despică longitudinal, apă rece, idem.
 5. Cam o treime din greutatea organelor trebuie constituită din mărar, ceapă verde, pătrunjel verde, usturoi verde, toate curăţate, spălate şi tocate mărunt.

Preparare:

 1. Rinichii,inima şî dacă se poate o bucăţică de carne se pun primele la fiert cu foi de dafin, sare, piper iar cu 8-9 minute înainte de a lua oala de pe foc se adaugă plămânii. Se pun la scurs după.
 2. Ficatul împreună cu o cantitate aproape egală de slănină crudă se călesc la foc mic, acesta fiind secretul omogenizării drobului făcându-l să rămână întreg la feliare.
 3. După ce s-au răcit acceptabil pentru buricele dejtelor, organele se vor tăia la satâr *ca la ghiauri nu la maşină ca la Stambul*, totul amestecandu-se cu buruienile menţionate mai sus, 3-4 ouă, piper, garam masala, fulgi de ardei iute şi se mai reglează din sare.
 4. Se aşterne în tavă tapetată cu hârtie şi prapurele care trebuie să învelească tandru de jur, îmrejur.
 5. Se inghesuie pe linia mediană a compoziţiei ouă fierte, 2 – 3 bucăţi, pentru a da o notă cool feliilor şi pentru a da motiv ochilor să lăcrimeze colesterol.
 6. Se coace la cuptor, 163 de grade preţ de 55 de minute. Se poate coace la temperaturi mai joase cu ceva extra timp pentru a securiza integritatea drobului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *