Scurt îndrumător de agrobusiness sau socoteala de acasă nu ţine şi în târg

În fiecare an de activitate a companiei LaBorcan am recoltat seminţe de la un ciclu de producţie pentru următorul sezon specific. Motivele fiind diverse de la selecţia soiurilor până la simplul fapt de a face economie la resursele financiare.

Fix când alcătuiam bugetul de investiţii pentru sezonul de toamnă – iarnă 2024 – 2025 – de buruieni şi frunze, schimbat folia de acoperire la unul dintre solarii, adăugarea unui nou sistem de irigaţii specific acestor culturi – nor de ceaţă şi implicit modul de semănare, am constatat că plantele, excelent dezvoltate, pe care le-am lăsat pentru a recolta seminţele este musai să le distrug!

Datorită schimbărilor extrem de abrupte al regimului termic din ultimele 2 luni, când caniculă, când 5 grade pe timp de noapte, toţi *infractorii*, dăunătorii au apărut în valuri tzunamice de hoarde cotropitoare, afide şi musculiţa neagră. Până acum am rămas la tratamente biologice obţinute din tot felul de plante, alge şi esenţe de arbuşti. Chiar dacă aş folosi substanţe de combatere obţinute prin sinteză chimică tot nu aş avea încredere că nu transmit de la un sezon la altul generaţii de *infractori*, larvele, ouăle, pupele sunt foarte rezistente la tratamente, ger sau lipsa umidităţii!

În afara sezonului de buruieni nu mai trag speranţa nici la cel de leguminoase asfel că voi fi nevoit să o iau de zero cu selecţia materialului genetic! Decât să mă chinui şi anul viitor cu aceleaşi probleme prefer să măresc bugetul de investiţii – achiziţii!

Până acum am folosit decot, chiar aseară, din gălbenele + ardei iute + piper + săpun + alcool, ulei de neem şi un extract de urzică. Rezultatele sunt mediocre, populaţiile de muşte negre se reduc dar nu sunt eliminate total. Stropirile le fac la 3 zile urmând să adaug şi foi capcană cu lipici de culoare galbenă şi albastră. Singurul lucru bun cu aceaste muşte neagre este că dacă reuşesc să le reduc efectivul dauna va fi insignifiantă, prezenţa lor am semnalat-o şi în anii trecuţi dar într-un număr semnificativ mai mic. De ajutor vor fi atât temperaturile în creştere cu reducerea umidităţii atmosferice cât şi inflorescenţa în creştere a crăiţelor intercalate în culturile de leguminoase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *