Azi despre Calciu şi apă
Debutul căldurii de vară coincide de obicei pentru cultura de tomate LaBorcan cu perioada masivă de legare de rod şi cam de fiecare dată apar probleme, mici imperfecţiuni în tehnologia de cultivare datorate *operatorului zgârcit* în a face tratamentele necesare. Îi dai, îţi dă, nu-i dai, aşteaptă-te la neprevăzut!
În imagine se vede o tomată cu un defect de încheiere a legării de rod. Nu este nici virus, nici ciupercă(fungi), la acestea atacul ar începe de la coletul(cotorul codiţei). Două carenţe(majore) pot cauza acest defect, lipsa apei în imediata perioadă de după polenizare şi/sau carenţa de Ca.
Tot pe acelaşi etaj de fructificare, primul dar la altă plantă din vecinătate am gogonea crăpată din cauza excesului de apă din perioada imediată polenizării şi prin urmare elimin o cauză, cea cu apa în excedent.
Deficienţa de Ca poate surveni nu neapărat din lipsa acestuia din sol, eu făcând amendamente repetate cu Zeolit de-a lungul anilor, ci din lipsa capacităţii fiziologice a tomatelor de a absorbi din sol Calciul la temperaturi ce depăşesc constant 30 de Grade Celsius.
Ca remediu eficient şi ultra-rapid am purces la un tratament cu Zeolit Foliar care are o reacţie rapidă şi o excelentă absorţie indiferent de temperatura ambientală. Aici împuşc mai mulţi pârşi dintr-un singur foc adăugând, Magneziu, tratament ignifug iar prin asocierea Ca şi Mg frunzele şi tulpinile tomatelor devin mai groase prin 2-3 tratamente sucesive la intervale de 7 zile astfel că dăunătorii îşi pot îndoi trompele când vor vrea să se înfrupte din seva plantelor!