În natură prezenţa Carbonului se face resimţită prin CO2, dioxidul de carbon, vestitul „codoi”! Fotosinteza plantelor nu se poate face fără carbon, proteinele, zaharurile se formează tot în urma interacţiunii dintre carbon şi oxigen!
Aerul pe care-l respirăm, atât noi cât şi toate vieţuitoarele de pe Terra, conţine 0.04% CO2 şi prin urmare lipsa acestuia ne-ar asigura garantat exticţia!
Acum că am lămurit treaba cu „codoiul” zic că este cazul să demontăm un mit despre „gazarea legumelor şi a fructelor”. Diverse legume/fructe au un intinerariu destul de lung între punctul de recoltare şi cel de consum, chiar şi mii de kilometri, şi de aceea s-a optat pentru culegerea lor în stare verde(necoapte), cazul bananelor spre exemplu, iar după transportul lung sunt supuse unor procedee ce prevăd expunerea la CO2 pentru maturarea definitivă!
Care este legătura cu agricultura?
În perioada de pârg al leguminoaselor, tomate, echimoze, ardeioşi, crastraveţi, în special culturilor din spaţii protejate, provoc apariţia unui surplus de CO2 prin mici grămezi de buruieni sau frunze, cca una la 15 mp de solar, rezultate din copilire,defoliere pe care le las să putrezească!
În afara beneficului de coacere accelerată un pic, codoiul aduce carbon pentru părţile aeriene ale plantelor şi fixează oxigen la rădăcini astfel nutrienţii din sol se vor putea asimilia mai uşor în fiziologia plantei şi mai ales se asigura condiţiile optime pentru buna dezvoltare a zaharurilor şi a proteinelor din fructe!