Lucrări şi trucuri pentru o recoltă îndelungată

Începutul lunii Iulie coincide cu apariţia primelor tomate coapte dar şi cu câteva situaţii care necesită atenţia legumicultorului pentru o recoltă bogată şi de lungă durată.

Temperaturile, atât diurne cât şi nocturne, cresc simţitor şi automat nevoia de apă a plantelor este în mare creştere. În perioadele caniculare irigaţiile se fac chiar şi zilnic cu cantităţi ce pot ajunge la 4-6 l de apă / plantă! Aceste 2 lucruri, apă şi căldură fac ca plantele să crească accelerat atât în înălţime căt şi la nivel foliar.

Căderea florilor, evit termenul avort care mi se pare înfiorător, are 3 mari cauze:

  1. Temperaturi ridicate care usucă pistilul rapid şi astfel nu mai apucă să intre în contact în timp util cu polenul.
  2. Temperaturile înalte alungă insectele polenizatoare.
  3. Florile sunt ascunse sub un strat gros de frunze , nici insectele nu ajung la ele dar nici lumina nu ajunge pentru a se putea face o polenizare optimă.

Legumicultorii americani mai au o teorie pentru uscarea florilor la tomate, ei susţin că şi lipsa palisării la etajele superioare de fructificare fac ca planta să renunţe în a conduce nutrienţi către ele pentru a conserva resursele creşterii vegetative.

Cert este un singur lucru pentru mine şi anume în urma celor peste 11 ani de experienţă în cultivarea tomatelor, în anii secetoşi dacă sunt abil şi maresc doza de irigat optim, leg la timp etajele superioare de fructificare şi în acelaşi timp defoliez suficient plantele, numarul florilor uscate se reduce semnificativ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *