Se ştie că mâncarea pregătită la grătar este frate cu românul cam de-o dată cu codrul!Şi atunci de ce nu şi sarmale la grătar?
Ingrediente:
Varză proaspătă 1 bucată căpăţânoasă
Carne tocatâ mixtă porc/vită 450 gr,eu am pus jumătae din cantitate cârnaţ despieliţat afumat
Orez 60 gr
Ceapă uscată 2 mici sau una mare
Pastă tomate 35 gr
Borş 200 ml
Vin 200 ml,alb de preferat,sec
Sare,piper,cimbru,mărar,boia afumată – condimente după gustul fiecărui pofticios/curios
Beţişoare frigărui de bambus cum aveau dacii,20 ţantii
Mod de alcătuire:
1,Întâiaş oară şi prima dată am pus beţişoarele de frigărui într-un pahar înalt cu apă pentru a le da tratament ignifug
2,Orezul l-am fiert complet în 186,3 ml apă cu un varf de sare
3,Ceapa tocată mărunt,fin nu din topor ca la raţe,împreună cu piper,sare,cimbru şi carnea le-am călit binişor iar la final am adăugat pasta de tomate măraul şi boiaua afumată
4,Varza am descăpăţânat-o de foi în apă clocotită ce conţinea o lacrimă de sare şi una de oţet,foile fierbând cale de 3,14 minute pentru a putea deveni împachetabile(maleabile)
5,Orezul fiert şi călitura de ceapă/carne se omogenizează atent cu mişcări tandre dar ferme
6,Se imbredelesc(împachetează) sarmalele,ideale sunt de grosimea 3/4 ţol pentru o coacere uniformă
7,Vinul şi borşul se contopesc într-o tavă care se poate aşeza pe grătarul încins dar fără flacară deschisă.Aceasta va deservi ca o baie spa pentru sarmalele care au fost trase în prealabil în ţeapă şi aşezate pe grătar.La 2 minute câte o baie spa şi pac le pui pe altă parte.În cam 22 de minute şi 8-10 rotaţii sarmalele ar trebui să fie apte de consum!