Cum am aflat de cea mai uimitoare reţetă de chease-cake cu flori de liliac

Se făcea cam prin primăvara lu*2014,al doilea an de funcţionare LaBorcan,eu proaspăt mutat la Vad,locul de desfăşurare al activităţii mele.Până să demarez eu activitatea agricolă,casa părintească a aparţinătoarei mele aka colega de credite,facturi şi suferinţe nu a fost locuită preţ de mulţi ani,yeci chiar.Câţiva vecini de pe partea cealaltă a drumului având cheie de la poarta noastră pentru a-şi lua apă potabilă din fântâna noastră,ei având probleme cu apa pe timp de vară,ori le secau puţurile ori puţina apă pe care o aveau devenea sălcie.Drept urmare încă mă mai trezeam cu vecini în curte fără ai pofti anume.

În Vinerea Mare mă trezesc cu Chaplista,soaţa lu*Chaply Căruţaşu*cu o mică corfă(coş împletit din nuiele),nu cu o găleată ca deobicei!

-Ia zi tanti cu ce te ajut-eu decolo

-Am venit să culeg ceva de la tine,că numa la voi şi ingineru(vecimu din stânga)*se găseşte în tot satu*-Chaplista

-Du-te tanti ia-ţi ce ai nevoie!-

Io de mic fire pisicească,musai trebuie să ştiu,să vâd,să cunosc tot şi toate,mă fac că lucru pe lăngă babă,minim80 de ani avea atunci.Îndesa abil şi iute în corfă 2 feluri de buruieni invazive care oricum mă necjeau în culturile mele de legume.După le-am apreciat la justa lor valoare,năsturelul şi iarba grasă.

-Da ia zi tanti ce faci cu buruienile cestea?Le dai la iepuri?-eu intelectualul:)-

-Le mănânc maică-

-Apăi cum?-deja îmi captase toată atenţia,crdeam eu-

-Le spăl,le rup,pun flori de liliac,sare,piper,oţet de mere de la noi şi un strop de untdelemn!!!

WTF!!!Atenţia şi curiozitatea mea explodează!

-Şi la ce altceva mai pui mamaie flori de liliac?

-Păi io-te mâine că-i sâmbăta Mare fac plăcintă cu brânză de oie proaspătă şi liliac!

Din nou WTF,ochii mai să mă părăsească din orbite!

-Dacă vrei hai mâine să vezi cum o fac!

Răvăşit de cele auzite,numărând orele,dimineaţă mă duc la Chaplistă! Nu deborda de curăţenie dar era ordine!

Din primul muls după înţărcatul mieilor se face o telemea grasă şi frumoasă din laptele de la oi,fără sare,aşa se obişnuieşte la noi pentru sărbătoarea Paştelui. Cu această minunaţie de telemea care se sfărâmă minuţios şi se omogenizează vârtos cu smăntână exagerat de grasă,rudă cu untul aproape,plus 6 gălbenuşuri la fiecare juma de kil de compoziţie se construieşte grosul plăcintei. La sfârşitul omogenizării de mai sus se adaugă florile de liliac confiate care se alcătuieşte aşa: florile curăţate de orice paret verde,fie ciorchine,fie coletul de la baza florii, se trăntesc în siropul de zahăr şi lămâie(la 100 gr de zahăr 15 ml zamă de lămâie)urmând să clocotească circa 2 minute şi 14 secunde! Ca bază pentru compoyiţie se foloseşte clasicul aluat de biscuit fraged:500 gr făină bună,200 gr unt,1 ou,80-120 lapte în fucţie de gradul de hidratare a făinii,coajă citrice! Secoace la cuptor pe o temperatură medie cca.150-155 gr preţ de 58 de minute!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *