Despre ridichi

Ridichile de orice formă sau culoare au fost consumate la o scară mult mai mare în Europa din epoca precreștină până în secolul 17 când spaniolii au introdus cartofii descoperiți în America!

Se consumau preponderent în preparatele calde!

Ridichile sunt un aliment bogat în fibre și vitamine,C, Potasiu, sărace în lipide și proteine, fără nici o urmă de colesterol. Se consumă atât rădăcina care variază în dimensiuni de la 1 cm la 7-8 cm cu o paletă imensă de culori cât și frunzele crocante cu un gust ușor astringent ce amintește de muștar!

Condițiile de cultivare,total nepretențioase,au făcut că aceste legume să se răspândească din zonele mediteraneene până la cele reci că țările scandinave! Legume de zi scurtă care preferă temperaturi răcoroase cu cerinţe ridicate de umiditate. Preferă solurile bogate în nutrienţi şi humus dar mai ales pământul fără pietre,rădăcini ori alte obstacole în calea dezvoltării armonioase a rădăcinii.Tolerează relativ bine buruienile, îngheţul moderat şi prezenţa celorlalte legume de sezon rece, ceapa verde,salata şi spanacul. Lipsa apei ori temperaturile ridicate le vor face iuţi şi lemnoase,practic improprii consumului. Datorită riscului destul de ridicat la apariţia viermelui de sârmă este indicat ca pe sola unde au fost ridichiile să nu se planteze rădăcinoase ori tot ridichi măcar trei ani.

Din punct de vedere economic ridichile nu sunt o cultură foarte rentabilă dar având în vedere conditiile pedo-climatice din România,care nu lasă în sezonul rece la prea multe opţiuni,fac parte din ciclul: *Vin bani nu pleacă*.

În prezent ridichile sunt consumate mai ales în salate. Aș menționa salata cea mai consumată în sezonul rece din Romania,iarna-primăvara : ceapă verde, salată verde,ridichi de lună!

Câteva preparate calde din ridichi:

– Sote

– Piure cu unt și brânză de burduf

– Zamă din ridichi cu afumătură, smântână și tarhon

Nu aș vrea să închei fără a menționa consumul frunzelor de ridichi în combinație cu alte frunze de salată ori cu spanac baby și mai ales PESTO-ul din aceste frunze care în opinia mea este un excelent însoțitor pentru afumăturile din porc ori a brânzei maturate .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *