Morcovii sunt pe locul al doilea, după cartofi, în topul celor mai consumate legume la nivel mondial!
45% din producția mondială se realizează în China!
Locul de baștină al morcovilor se află în perimetrul Asiei mediene,Persia- India! În Europa au fost introduşi pentru consumul frunzelor și semințelor cu multe sute de ani înainte de Hristos! Morcovi sălbatici se găsesc în flora spontană din Germania, Elveția și România aceste specii având o rădăcină pivotantă de dimensiuni medii și mici de culoare albă cu un gust ușor amar!
Culorile inițiale,chiar și după prima domesticire erau alb,mov, galben. Există snoave cum că olandezii,prin secolul 17,ar fi ameliorat morcovii la culoare portocalie pentru a-și onora drapelul! Alte surse spun că ameliorare a venit în urma necesității de a nu se mai colora mâncărurile în culoarea mov,total neadecvată ochiului de gurmand! O supă mov ori doamne ferii o zamă de burtă cu această nuanță!!!
Cea mai importantă substanță pe care o conțin aceste rădăcinoase, în afara vitaminelor și mineralelor comune cu alte legume,este beta carotenul pe care îl are din plin! Acesta este un vașnic combatant al colesterolului și un agent de siguranță pentru funcțiile cardiace!
Morcovii care se ramifică sunt soiurile cele mai apropiate de cele inițiale și acest lucru vine și cu acel gust de bitter! Fac parte din categoria legumelor bienale,2 culturi pe an. Pentru timpurietate aceştia se pot însămânţa din toamnă,cât mai târziu posibil şi în acest fel se vor putea recolta,în funcţie de tempraturile primăverii,chiar din luna Mai.De reţinut ar fi că seminţele de morcovi rezistă până la temperaturi de -30 grade Celsius în sol!
Câteva sfaturi utile pentru o cultură de excepţie a morcovilor:
1.Solul trebuie să fie unul cu un drenaj bun spre foarte bun,fără pietre,rădăcini,lemne ori alte obstacole care ar influenţa deyfoltarea uniformă a rădăcinilor,bogat în humus şi minerale. Ideal ar fi ca această cultură să se înfinteze pe straturi înălţate de tip bilon astfel se va aduga lungime radăcinii morcovilor şi implicit o greutate mai mare.
2.În momentul cănd coletul ,baza rădăcinii care are tendinţa să se dezgroape,este bine definit se vor acoperi prin praşă cu pământ iar imediat după se vor cosi tulpinile aeriene. Prin acest procedeu rădăcina se va ambiţona să se dezvolte şi mai mult astfel cultura va avea un randament pozitiv de minim 30 la sută.
3. În faza de creştere,primele 40 de zile de la răsărire terenul trebuie curăţat în permanenţă de buruieni ori alte plante invazive şi totodată se vor efectua răririle astfel că între morcovi să existe un spaţiu de 5 cm.
4. După însămânţare şi pânâ la apariţiei frunzelor definitive norma de udare trebuie să fie minimă,ori ce exces poate dăuna ireversibil plăpândelor rădăcini.De când planta incepe să se maturizeze până la recoktarea norma de udare trebuie să fie una îndestulătoare,succesul unei recolte bogate datorânduse în mare paret şi acestui aspect.