Tomate

Tomate sigur,sigur nu roşii! Etimologia cuvântului vine exact din zona în care au fost descoperite de către europeni:California,în comunitatea indienilor nativi americani unde au fost descoperite erau cunoscute sub numele Tomatl,un soi de cherry negru servite pe platou ca şi desert alături de o altă noutate pentru cuceritori:nectarinele!

La sfârsitul anilor 1800 când senatul american a adoptat primul plan tarifar vamal tomatele au fost trecute la categoria fructe!Din punct de vedere biologic,al conţinutuliui chimic şi în special al zaharozei din Lycopen încadrarea corectă este în categoria fructelor.Până şi Comisia Europeană a adoptat acest lucru în anul 2001!

Tomatele au venit în Europa la pachet cam în acelaşi timp cu cartofii,echimozele(vinetele,Asia),porumbul şi ardeioşii.La început au fost primite cu reticenţă fiind folosite ca plante ornamentale pe la curţile ălora mai înstăriţi,multora le creea repulsie mirosul degajat de acestea.Primul avănt l-au primit când o serie de *infuenceri*ai vremii,spiţeri(a se citi şarlatani cu iz de vindecători)au lansat duma că aceste fructe ar avea propietăţi afrodisiace şi cum aceste probleme care au măcinat omenirea de la omu*primitiv din peşteri până la descoperirea pilulei albastre ce-l intoarce din drumul gropii pe cel de mult plecat,tomatele brusc au început să se consume într-un ritm accelerat.Sigur de aici se trage maxima:GUSTUL SE EDUCĂ!

Revenind la compoziţia chimică a tomatelor care sunt poate cele mai complete fructe din punct de vedere nutriţional merită amintite următoarele componente care au valori înalte ca şi conţinut:Vitaminele C,B6,B3,,B1,Mg şi compuşii Lycopen,Betacaroten,Luteină.Dacă stau şi cujet mai adânc cred că ăsta ar fi superalimentul pe care omenirea îl caută atât de asiduu cu menţiunea *Doar dacă pentru cultivarea tomatelor au fost folosiţi soiuri vechi(evit formularea nemodificat genetic,aceste fructe fiind extrem de vulnerabile la anumite polenizări),nu hibrizii ultimilor 15 ani care pentru o comercializare de timp lung au sacrficat exact atributele de mai sus,de aici şi lipsa gustului de odinioară!De asemenea nu doar folosirea soiurilor este importantă pentru gustul şi proprietăţile tomatelor cât şi tehnologia agricolă,cunoscut faptul că acestea metabolizează în fruct şi plantă exact ceea ce se află lângă rădăcini şi deasupra acestora.Dacă sunt cultivate în substrat artificial-gust plastic-fantastic,dacă solul dintre ele este acoperit cu folie de plastic de tip mulci gustul tot plastic-abstract este!

Tomatele sunt legume de zi lungă,ideal pentru o dezvoltare optimă 12 ore de lumină,cu cerinţe ridicate de temperatură,nutrienţi şi apă.Se întovărăşesc excelent cu plantele aromatice,gălbenelele,salata verde,ceapa,prazul şi usturoiul.Se suportă acceptabil cu ardeioşii,vinetele şi fasolea.Se ceartă grav cu pepenii,castraveţii şi cartofii.

De-a lungul timpului s-au format 3 mari categorii de soiuri diferenţiate prin gradul de creştere a plantei:

  • Determinate-cresc în înălţime între 60-100 cm cu 2-3 etaje de fructificare.
  • Semideterminate-înălţime de 100-180 cm cu 5-7 etaje de fructificare.
  • Nedeterminate-în general cresc 2-5 metrii cu 12-18 etaje de fructificare cu menţiunea că în condiţii optime de cultivare,lumină,temperatură,nutrienţi şi apă acestea pot trăii chiar până la 5 ani cu peste 100 de influorescenţe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *